pondělí 30. května 2011

Výběr pádla- jaké pádlo??

V případě rybářských kajaků je velmi důležitá správná volba pádla. Na trhu je výběr obrovský, což může leckomu zamotat hlavu. Následující řádky Vám pomohou v rychlé orientaci.

Délka pádla
Rybářské kajaky jsou delší, proto volíme zásadně i delší pádlo. Pro menší rybáře by neměla délka pádla klesnout pod 200cm, naopak jedinci vyššího vzrůstu by měli pádla vybírat i více než 250cm dlouhá.Zejména pro širší kajaky(Coosa, Moken 10) volte delší pádla. Využijte také možnosti otestovat si různé délky pádel a napište nám o testovací kajak a vybavení. testovani@kayakfishing.cz

Pravé, nebo levé?
Obecně lze říci, že praváci používají pádla pravá a leváci pádla levá. Tzn., že pravák drží pádlo pevně pravou dlaní a žerď protáčí v dlani levé. Pro leváky platí výše popsané obráceně. Samozřejmě existuje i několik málo výjimek, je proto lepší si pádlo osobně vyzkoušet.

Úhel listů
Pro začínající uživatele rybářských kajaků je výhodnější úhel větší, tzn. v rozmezí 50°-80°. Pro zkušenější jezdce je naopak lepší úhel mezi 30°-50°.

Tvar listů
I zde je výběr snadný. Pokud rybaříte nejraději na stojatých, případně velmi mírně tekoucích vodách, je lepší volit list protáhlý a úzký (např. SEA). Pro vodní toky je naopak výhodnější list kratší, ale širší (např. pádlo ASYMMETRIC).

Pádlo TNP Sea



Co s pádlem v kajaku

Všechny kajaky nabízí různé možnosti odložení pádla během lovu.



Jackson Kayak Coosa disponuje praktickým prolisem v bortu, kam lze pádlo rychle odložit.


Praktické uchycení pádla u Mokenu od FeelFree

Tip: velmi praktické pro transport je pořídit si pádlo dvoudílné - rozkládací. Kayakfishing.cz dodává rozkládací pádla v základu. Takové pádlo ocenít při navazování kajaku,v těžko přístupném terénu, při balení, atd...

Žádné komentáře:

Okomentovat