středa 27. července 2011

Trolling z kajaku- pár postřehů

Jezdím teď poměrně často chytat na vltavské přehrady a čím dál častěji lovím z kajaku hlubinnou přívlačí. Hlavní kouzlo této metody je, že si člověk krásně zapádluje a ještě občas něco chytí. Nemluvě o tom, že na velkých hloubkách je trolling jednou z mála metod jak se dostat s nástrahou ke dnu.

Psát budu o dvou základních dimenzích této metody- nejdřív vybavení a poté způsob lovu.

Vybavení:
Kajak


Pokud plánujete se svým kajakem často lovit trollingem, neboli hlubinnou přívlačí, tak doporučuji pořídit delší, štíhlejší kajak. I malý rozdíl v rychlosti kajaku se po X upádlovaných kilometrech projeví. Na Mokenu 10 jsem po 6-7 km docela vyřízenej, přece jenom to je kajak na řeky.... Na Coose únavu necítím ani po 15 km. Jiné kajaky jsem zatím nezkoušel, ale počítám, že velmi dobrý kajak na trolling bude Daytripper nebo Moken 12, ty jsou ještě rychlejší než Coosa.

Prut atd.

Prut závisí na volbě nástrahy. Obecně mám radši pokud např. při lovu woblerem vidím kmitat špičku. Délku doporučuji 2.4m a více (na normální házení naopak 2.1m a méně), důvod je ten, že když použijete delší prut tak vlasec/šňůra jdou dál od lodě a méně vám vadí při pádlování.
Vlasec nebo šňůru? Toť otázka, která pro trolling má poměrně jasné řešení. Pokud taháte např gumovou nástrahu nebo mrtvou rybku, tedy obecně jednoháčkové nástrahy, které ryba musí šluknout do huby, tak se jednoznačně doporučuje vlasec, jeho průtažnost dá rybě šanci nástrahu dobrat.
Pokud vláčím chytlavé nástrahy obité tojháčky tak používám pletenku, dobře se na ní sleduje správný chod nástrahy, kontakty se dnem apod. Plus v kombinaci s tvrdším prutem stačí k zaseknutí ryby pouze rychlost kajaku.
Rozhodně to chce nějaký polohovatelný držák na prut. Mě se nejlépe chytá s RAM Revolution , má nastavitelný kloub a umožňuje téměř jakoukoliv polohu prutu.

Nástrahy
Časem si chci vytvořit fungující tým woblerů pro různé hloubky a podmínky. Volba nástrahy hodně závisí také na stylu tahání.

Způsob lovu trollingem z kajaku
Na kajaku máte nad nástrahou plnou kontrolu a to díky obratnosti, kterou kajak nabízí. Já rád tahám kajakem cik-cak, občas stočím špičku lodi směrem k nástraze, čímž povolím šňůru a nástraha se pozastaví. Poté špičku opět srovnám čímž nástrahu probudím k životu. Hodně si také hraju se vzdáleností nástrahy od kajaku, ale zatím nevím co na ryby funguje lépe. Pokud tahám mrtvou rybku tak jedu co nejpomaleji.
Pokud vodou chodí bordel jako tráva a klacky tak s kajakem provádím takový slalom, nástrahu si přitáhnu tak, aby šňůra šla do vody hned vedle kajaku a slalomuju s ní mezi plovoucím bordelem :)
Umístění prutu na kajaku je další otázkou. Obecně buď prut máte před sebou nebo za sebou. Pokud držák umístíte za sebe tak máte dvě hlavní výhody- neplete se vůbec při pádlování a nevadí vám u nohou. Nemůžete ale sledovat pohyb špičky a máte pomalejší reakci na záběr. Umístění prutu před sedačkou zase umožňuje sledovat dění na špičce a rychleji reagovat na záběry, vázky apod.

Zatím se rozhodně ještě mám co učit, zejména jak správně kontrolovat hloubku lovu.

Přeju hodně hezkých zážitků u vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat