středa 21. září 2011

Kajakářský veletrh Kanumesse 2011- novinky pro rybáře

Kanumesse 2011 byl výborný veletrh. 4 dny jsem se nezastavil, od rána do večera různá jednání, zkoušení novinek, porovnávání a samozřejmě večerní mejdany.
Zde vám přináším to nejlepší co jsem na veletrhu našel a vyzvěděl.
Začnu asi nejoblíbenější značkou v ČR- Jackson Kayak.
Byla k vidění samozřejmě stará dobrá Coosa. Příští rok bude mít několik zlepšováků. Lepší sedačku s kapsičkami na zádové opěrce, síťové kapsy po stranách sedačky a popruh Stand Assist, který pomáhá při vstávání ze sedačky. Podobnou výbavu bude mít i novinka JK- Cuda-speciál na přehrady a jezera. O té už jsem článek psal... nicméně mám skvělou zprávu- prototyp Cudy je už v ČR a můžete jí vyzkoušet.
Na příští rok se také chystá deblkajak Big Tuna tu na veletrhu bohužel neměli. Další zajímavý projekt je Coosa 10- menší a širší varianta Coosy.

Coosa ve společnosti mořského kajaku Journey a freestylového speciálu Rock Star

Popruh Stand Assist v akci- více stability při vstávání ze sedačky


Během večírku jsem si "odpočinul" na nové Cudě

Další značkou, kterou vám chci představit je Native Watercraft. Tato firma vyrábí šlapací kajaky, které jsem se rozhodl zařadit do nabídky. Dlouho jsem zvažoval, zda-li nedovážet také Hobie, ale nakonec jsem od toho upustil- Native kajaky jsou prostě lepší a nejsou tak drahé.
Nejdřív obecně o Native Watercraft. Vyrábí jak sit-on-topy, tedy nepotopitelné kajaky s odvodňovacími díramy, tak sit-insidy, klasické kajaky s palubou, které jsou lehčí a rychlejší, ale voda z nich sama neodtéká. V naší nabídce najdete odteď pouze varianty Multisport- tedy se šlapacím pohonem.
Materiál, z kterého Native Watercraft vyrábí, je na světové úrovni a výrobce dává na kajak celoživotní záruku, to po registraci na http://nativewatercraft.com . Komponenty, kterými jsou rybářské Nativy osazeny jsou opravdu skvělé kvality. V základní výbavě patří: kotva s posuvným systémem, držák prutu Scotty, luxusní sedačka (velmi podobná jako u Coosy, také se dá sedět i na zemi), platforma pro montáž dalších prvků a šlapací pohon Propeller. Modely, které považuji za vhodné pro české podmínky jsou Mariner 10 a 12.5-sit on top a Ultimate 12-sit inside.

Mariner 12.5 Multisport Angler



Ultimate 12 Multisport Angler

Nyní k výhodám, které mě přesvědčili dovážet Native Watercraft a ne Hobie. 
1. Kvalitou jsou vybrané typy na stejné úrovni jako model Hobie Pro Angler. U Pro Anglera je sice několik dalších zlepšováků, ale ty využije pouze fanatik s potřebou tahat s sebou 10 prutů. :) Důležtiá je pro mě sedačka, váha kajaku, rychlost a stabilita.

2. Sedačka je lepší než u modelů Outback a Revolution. Je samonesoucí a lze jí použít i mimo kajak, podobně jako sedačku Coosy.

3. Váhově jsou Native výrazně lehčí- Ultimate 12- 26 kg včetně šlapadla vs Outback- 28 + 3kg šlapací pohon. Mariner 12.5- 41 kg vs Pro Angler 62 kg oboje včetně pohonu.

4. Šlapací pohon Native watercraft umí jet dopředu i dozadu, Hobie Mirage drive pouze dopředu... pro rybáře je možnost couvat NAPROSTO klíčová. U Hobie musíte brzdit pádlem, u Native stačí dát zpětný chod.

5. CENA- oba modely Native Watercraft byly na veletrhu výrazně levnější než Pro Angler a při tom se mu rovnají a možná jsou i lepší pro českého rybáře. Cena byla také nižší než Outback, ale ne o moc. Finální cenu oznámím v nejbližsí době. Do konce roku budou výrazně snížené zaváděcí ceny.


Šlapací pohon Propeller- vyklopený na palubu kajaku


Posuvný držák u Ultimate 12 v základní výbavě je jeden držák


Sedačka u Mariner 12.5 pohodlí jako u Coosy, nelze zvýšit sezení, ale rychleji schne

Modely Native Watercraft Mariner 12.5 a Jackson kayak Cuda jsou k vidění v testovacím centru ve Všenorech. Premiéra bude na Orvis Cupu 1-2.10. 2011 v Praze. 1.10. ve Žlutých lázních poté na Střeleckém ostrově.
Těším se na vás, přijeďte si pokecat do Všenor, na ryby, na pivo, nebo jen tak očumovat kajaky.
Honza



Žádné komentáře:

Okomentovat